Afla ultimele noutati

Completeaza casutele de mai jos cu datele tale si vei fi mereu la curent cu ultimele noutati.

Username

Parola

  • PDF

Centru de Dezvoltare si Cercetare Aplicata “Transilvania Motorland”

Descriere:

Un pol complex dedicat dezvoltarii economice durabile si dezvoltarii turismului in regiuna Brasov, compus din parc tehnologic, centru de studii si cercetare aplicate in domeniul autovehiculelor rutiere si pista de testare cu omologare FIA.

Obiective:

Locatie
Locatie

Pe fondul crizei economice care afecteaza industria auto si turismul si avand in vedere obiectivul de dezvoltare durabila a zonei Brasov, se are in vedere constructia unui centru auto – moto cu functiuni multiple prin care sa se asigure capacitati de productie pe termen lung, implementarea si dezvoltarea de tehnologii inalte, capacitati de cercetare cu aplicabilitatea practica, revitalizarea unui segment al industriei – vehicule rutiere – cu mare traditie in regiunea Brasov.

Avantajul localizarii in regiunea metropolitana Brasov este dat in primul rand de existenta resursei umane inalt calificate, data de traditia zonei, de existenta sectiei de Autovehicule Rutiere din cadrul Univesitatii Transilvania Brasov (cea mai performanta din Romania), de existenta Campusului Univesitar Genius (deja in stadiu de executie – cu proiecte deja demarate in domeniul solutiilor moderne de transport rutier si al tehnologiilor de avantgarda implicate) si de capacitatea de inovare / cercetare data de Universitate.

Aplasarea un zona Tarlungeni are in vedere necesitatea ridicarii nivelului zonei – definita ca  Zona Prioritara de Interventie in Planul de Dezvoltare Durabila Brasov, pentru lipsa asctivitatilor economice, nivelul scazut de trai si lipsa infrastructurii.

Zone
Zone

- Sa se asigure un pol de dezvoltare durabila a comunitatilor din estul si sud estul Municipiului Brasov.
- Sa se asigure noi locuri de munca si reconversia profesionala a somerilor si a persoanelor fara ocupatie, impreuna cu cresterea nivelului de trai.
- Sa se incurajeze dezvoltarea industriei si a microintreprinderilor legate de industria auto in zona Brasov  - cu mare traditie in proiectarea si constructia de vehicule rutiere.
- Sa se creeze un centru de inovare si cercetare experimentala legat de Universitatea Transilvania din Brasov cu obiective in domeniul studiului si proiectarii unor solutii de transport rutier in corcondanta cu obiectivul Planului SET – reducerea emisiilor de carbon.
- Sa se asigure reconversia unor terenuri virane (miriste, maluri de rau, terenuri nisipoase si pietroase) in terenuri cu capacitate productiva.
- Sa se asigure crearea unor noi unitati direct productive in industria turistica si manufacturiera.
- Se se asigure dezvoltarea turismului in regiunea Brasov prin gazduirea unor evenimente de nivel si renume mondial – Campionatul Mondial FIA GT, Campionatul Mondial Formula 2, Campionatul European Auto GP, Campionatul European Formula 3.

 

Motivatia:

Se doreste revitalizarea a doua domenii de varf pentru Brasov, cu traditie si istorie – Domeniul Autovehiculelor Rutiere si Domeniul Turismului.

S-au avut in vedere multiplicarea unor Centre de Dezvoltare Regionala deja functionale la nivel european:

Motorland Aragon – Alcaniz – Spania

Aragon
Aragon
Construit in 2009, cu finantare europeana de catre “Gobierno D’Aragon” in parteneriat cu comunitatea locala din Alcaniz si cu Autoritatea Regionala de Promovare a Turismului, finatate prin fonduri europene provenite din Fondul European de Dezvoltare Regională, complexul cuprinde un parc tehnologic, zona de agrement si cultura, circuit de viteza, circuit de karting, circuit tot-teren, facilitati de cazare.

Pôle Mécanique Alès-Cévennes – Franta

Ales
Ales

Realizat in 2004 cu finantare europeana provenita din Fondul European de Dezvoltare Regională, pe componenta de „Competitivitate regională şi ocuparea forţei de muncă” de catre Regiunea Grand Combe si comunitatea locala din Ales, cuprinde un centru de cercetare si studiu al Institutului Tehnic din Ales, un Centru tehnologic, 2 circuite de viteza, circuit de karting, circuit tot-teren, scoli de pilotaj, facilitati de cazare si corporatiste.

Functiuni / Beneficii

Centru de cercetare experimentala al Universitatii Transivania – Sectia de Inginerie - Autovehicule Rutiere; Electrotehnica si Mecatronica

1. Imbunatatirea calitatii studiului studentilor prin posibilitatea aplicarii practice a proiectelor teoretice.
2. Asigurarea unui nivel mai ridicat de pregatire al inginerilor auto instruiti de Universitatea Transilvania.
3. Asigurarea unei platforme Hi-Tech de cercetare aplicata in domeniul automobilului si al domeniilor conexe – in stransa colaborare cu Campusul Univesitar Genius al Univesitatii Transilvania – Cercetare In conditii reale, tunel aerodinamic, solutii alternative ale motorului termic, solutii de propulsie ale vehiculelor electrice, etc.
4. Crearea uneiplatforme de dezvolare a solutiilor tehnice si tehnologiilor din domeniul vehiculelor electrice si hibride, prin asigurarea conditiilor cercetarii interdisciplinare
5. Posibilitatea demararii si facilitarea integrarii unor proiecte experimentale de studiu – exemplu “Formula Student” – proiect mondial pornit in 1981 si sustinut de Institutul Regal de Mecanica din Marea Britanie, la care participa peste 125 de Universitati din intreaga lume.
6. Asigurarea de noi locuri de munca.

Parc tehnologic dedicat industriei manufacturiere din domeniul auto – moto (componente si accesorii) si productiei in serie mica a produselor specifice industriei auto.

1. Incurajarea revitalizarii industriei auto in zona Brasov.
2. Crearea unui pol de interes pentru companii care inca nu sunt in Romania din domeniul productiei de subansamble si produse finite de performanta.
3. Crearea unei platforme de dezvoltare pentru Proiecte Spin Off / Start Up, pentru implementarea practica a proiectelor generate de Centrul de Cercetare si de Campusul Genius.
4. Asigurarea de noi locuri de munca.
5. Reconversia terenurilor nevalorificate.

Circuit de testare omologat FIA – Centru de Tehnologic de Inovare / Cercetare

1. Asigura posibilitatea testarii practice a produselor generate de parcul tehnologic.
2. Asigura posibilitatea testarii practice a proiectelor generate de studentii Universitatii Transilvania – circuit de testare complex, care simuleaza toate conditiile posibile ale utilizarii vehiculelor rutiere – anduranta impreuna cu rampe, suprafete inundabile, teste de efort, etc.
3. Gazduirea proiectului universitar mondial “Formula Student” la care participa peste 125 de Universitati din intreaga lume.
4. Contribuie la imbunatatirea sigurantei rutiere in regiunea Brasov, prin instruire si cursuri de pilotaj.
5. Asigura existenta unui poligon de incercare si studiu pentru intreaga industrie din regiune (Ford, Dacia, Renault – pista de teste de anduranta si de efort).

Circuit de testare omologat FIA – Dezvoltarea durabila a Turismului

1. Asigura dezvoltarea industriei turistice in regiunea Brasov prin posibilitatea gazduirii unor competitii automobilistice de nivel mondial cu mare aflux de spectatori straini – FIA GT, Formula 2, AutoGP, Formula 3.
2. Creste calitatea si numarul capacitatilor industriei de ospitalitate (unitati de cazare, unitati de alimentatie si de diverstisment) si asigura o minima fezabilitate financiara a proiectelor de investitii din domeniul turismului prin asigurarea unui flux constant de turisti, prin participantii si spectatorii evenimentelor organizate.
3. Asigura infrastructura rutiera in zona de amplasare, prin constructia sau rebilitarea drumurilor.
4. Avantaj Major – amplasat la numai 2 km de Centura Ocolitoare Mare (in regim de autostrada) a Municipiului Brasov.

® Bogdan Marinescu

 

Contact

Strada Garii nr. 161, Jilava
Complex Gloria bloc B3
tel: +40 21 224 47 82
fax: +40 21 224 47 82
e-mail: office@kgoil.ro